Fair Housing Quiz

Test Your Knowledge of Fair Housing


 April 03, 2008
EktronWREM-FairHousing3.jpg

Pick the best answer to these questions:

  1. The seller told the listing agent that a registered sex offender lives next door. The agent will not be required to disclose this to the family with small children who want to make an offer for all of the following reasons except:
     

    a. The agent has immunity and is not required to provide actual information about the sex offender if he provides the telephone number and Web site address for the Sex Offender Registry in writing.

    b. Buyers are always legally entitled to rescind the contract if a sex offender lives within two blocks.

    c. The buyers should have already received the Sex Offender Registry notice on the Broker Disclosure to Customers the agent should have given them.

    d. The agent does not have a duty to disclose because the buyers did not ask.

  2. Under which of the following circumstances may a salesperson lawfully refuse to show a home to an African-American prospect who has specifically asked to see it?
     

    a. When the owner has designated his home is not available to minority persons.

    b. When an agent sincerely believes that such a showing will cause panic in the neighborhood.

    c. When the owner is out of town and has instructed the agent that no showings may be made in his absence.

    d. Never.

  3. Which statement is true under the Americans with Disabilities Act (ADA)?
     

    a. Real estate offices are places of public accommodation and must provide auxiliary aids.

    b. Places of public accommodation must remove physical barriers that impede access of persons with disabilities.

    c. Model homes are not subject to the ADA if they do not include a sales office.

    d. All of the above.

  4. Which statement is false? Affordable housing:
     

    a. Is one of the local comprehensive planning goals under Smart Growth.

    b. Is just for low-income workers and does not affect people at other income levels.

    c. Is needed for nurses and teachers who cannot live in the community in which they work.

    d. Is an integral component of fair housing and Equal Housing Opportunity.

  5. Which statement is true? An agent shows the parents of a blind toddler a house for sale at the end of a quiet cul de sac and does not show them another house a block away on a busy corner that also meets their specifications.
     

    a. This is illegal steering.

    b. Since the two houses are similar, the agent was justified showing the one on the quiet street to save time.

    c. A good agent believes that customer service means knowing the needs of the buyer in advance and picking the right houses to show them.

    d. This is illegal blockbusting.

  6. Which of the following statements concerning the use of an Accessibility Features Report (AFR) are true?
     

    a. An AFR is a property condition report that may be helpful to a home buyer with disabilities.

    b. Real estate agents, buyers and sellers may all fill out an AFR.

    c. Any person considering a property based upon the AFR should inspect and evaluate the property for him or herself.

    d. All of the above.

  7. Under fair housing law, which of the following phrases is not acceptable in a real estate advertisement?
     

    a. Historic home with wide front porch.

    b. Condo with well-equipped exercise center and pool.

    c. Near Indian grocery.

    d. Tree-lined streets with sidewalks.

  8. When it comes to a tenant applicant’s request to keep an emotional support animal, which is false?
     

    a. The request should state that the tenant has a disability and show a relationship between his or her ability to function and the companionship of the animal.

    b. The landlord should ask for a detailed medical history from the tenant’s psychiatrist or doctor.

    c. The landlord should not ask for extra rent and an extra pet deposit.

    d. The landlord should make an exception to his no-pet policy as a reasonable accommodation.

  9. Which of the following is not discrimination under Wisconsin fair housing law?
     

    a. Refuse to rent office space to drug and alcohol rehabilitation counselors.

    b. Advertise that a house is for sale in a nice, quiet, Jewish neighborhood.

    c. Deny that a rental unit is available because the applicant on the telephone has a German accent.

    d. Refuse to sell a house to Latino buyers who do not speak English.

  10. Which statement is true? A tenant who uses a wheelchair wants to install grab bars in the bathroom and lower the kitchen cabinets.
     

    a. A landlord can legally refuse any requested alterations to his or her building.

    b. If reasonably necessary, a landlord can require the tenant to put money into escrow and sign a restoration agreement under Wisconsin law.

    c. A landlord can require the tenant to pay a higher security deposit to cover any damages.

    d. A landlord can legally refuse to rent to the tenant.

Answer Key:

1. b, 2. c, 3. d, 4. b, 5. a, 6. d, 7. c, 8. b, 9. a, 10. b

Copyright 1998 - 2019 Wisconsin REALTORS® Association. All rights reserved.

Privacy Policy   |   Terms of Use   |   Accessibility   |   Real Estate Continuing Education